РІЗНІ РАЗОМ 2024: У МИСТЕЦЬКОМУ АРСЕНАЛІ ЗАВЕРШИВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДЛЯ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ

20-22 вересня в Мистецькому арсеналі відбувся Фестиваль для дітей і підлітків «Різні разом» — щорічний проєкт інституції про пізнання різноманітних досвідів і людей через взаємодію, пошук, гру та вільний вибір. 

Діти, підлітки та їхні батьки дізналися про численні можливості та спробували щось неочікуване й нове. На Фестивалі можна було дізнатися й навіть спробувати на дотик, як осмислювати і приймати сьогодення, розбиратися в панівних упередженнях та формувати нові підходи, шукати й знаходити рішення, аби захищати свою країну й будувати її майбутнє, де права кожного громадянина захищені правом і конституцією, по-новому спілкуватися між собою та з військовими і ветеранами. Як гуртуватися навколо цінної культурної спадщини, дбати про неї, пізнавати її унікальність. Як створювати щось своє, орієнтуватися в культурному ландшафті сьогодення і зростати у волонтерстві та взаємній, згуртованій допомозі. Як і де вчити мови, пізнавати й приймати себе та свої можливості, а також інакшість іншого, ставитися з турботою до людей поруч. Як поєднувати технології і мистецтво, куди йти зі своїм стартапом і де виробити свій перший прототип, як керувати дроном і виробляти роботів. Як і де зробити, спробувати й побачити багато іншого.

У просторі Фестивалю свої практики та ініціативи представили численні учасники з усієї України — з Дніпра, Кропивницького, Херсона, Одеси, Миколаєва, Охтирки, Краматорська, Чугуєва, Луцька, Чорноморська та ін.

«Фестиваль “Різні разом” — це можливість об’єднати між собою різні культурні інституції, організації формальної та неформальної освіти й школи, а також створити для них місце зустрічі з дітьми й підлітками. Усі вони різні — як діти, так і організації, які створюють різноманітні освітні ініціативи та практики, тож ми вбачаємо наше завдання в тому, щоб підтримувати різність в усіх її проявах, створювати для неї можливості реалізації та розвитку. Ми вважаємо, що жорсткі дисциплінарні норми й обмеження дітей у проявах їхньої творчості й самовираження, мають залишитися в минулому. Наш Фестиваль підтримує комфортну, дружню атмосферу, яка стимулює дітей проявлятися, творити, бешкетувати, гратися й навчатися у веселий і доступний спосіб. А для організацій наш Фестиваль — це можливість протестувати свої формати взаємодії з дітьми, долучитися до такої масштабної події, як фестиваль, познайомитися з колегами та розповісти про себе різним аудиторіям — як професійній, так і широкій: дітям і батькам», — ділиться керівниця відділу освітніх програм, кураторка фестивалю «Різні разом» Ганна Клименко.

Дізнатися про нові сфери життя, прояви культури й суспільства могли всі відвідувачі, яким цікаво навчитися впевнено орієнтуватися в сучасному розмаїтому світі. 
На 42 стендах були представлені інтерактивні ігри, потокові заняття, круті іграшки і нестандартні завдання, симулятори дронів, VR-окуляри, читання й книги, та багато іншого. 
У Майстернях (місцях вільної творчості, зустрічей і корисних занять) відвідувачів чекали настолки, майстер-класи з акторської гри, справжня академія блогерства у TikTok, веселе садівництво, боротьба з фейками тощо.

У фестивальному просторі було представлено шість мистецьких проєктів, поряд з якими можна було пофантазувати, а часом і долучитися до спільної творчості: «З чого складається завтра» (Анастасія Лелюк), «Зворотний ландшафт» (Даша Подольцева), «Витворяння-проживання» (ДІ(Я)ТИ), «Створення історії України за 5 хвилин (насправді довше)» (Сашко Даниленко), «Вагітна голуба собака, яка просто виє на Місяць» із серії «Надто лагідні об’єкти» (Леонора Янко), «Сім страхів» (кураторка: Катя Бучацька; художники/-ці: Анна Сапон, Влада Дика, Олексій Овдієнко, Владислав Краснощок, Федір Хорьков, Каріна Синиця).

Фестивальна програма містила цього року понад 70 подій і складалася з двох ключових частин. Традиційна частина програма — це події для дітей віком до 12 років — містила близько 30 подій. Нововведенням цього року стала спеціальна програма для підлітків, яка містила 37 подій і була вперше розроблена в межах цього освітнього Фестивалю.

На сцені відбулося 13 лекцій, вистав, виступів, дискусій, воркшопів, майстер-класів і Dj сетів. А в лекторії, у двох підліткових майстернях та в лаунжі відвідувачі дивилися кіно, прокачували англійську, брали участь у мистецьких воркшопах та просто спілкувалися, бешкетували і пізнавали щось нове. Цього року Фестиваль зібрав близько 4 тисяч відвідувачів.

Фото: Євген Бражко

Матеріал: Мистецький арсенал